Carnaval

9 t/m 13 februari

Carnaval

9 t/m 13 februari

Zwolle wordt de leukste carnavalsstad boven de grote rivieren genoemd. De burgemeester draagt de sleutel van de stad over aan de Stadsprins van Sassendonk: Prins Michaël, waarna Zwolle vijf dagen lang verandert in Sassendonk. Tientallen horecabedrijven en een grote feesttent zijn het domein van kleurrijk verklede feestvierders. De Zwolse carnavalsvierder staat bekend om zijn mooie kostuum. Trek ook je mooiste pak aan en meng je in het feestgedruis! 

Fotocredits: Marijke Ripke - Heuvers 

HET COMPLETE PROGRAMMA WORDT HIER BEKENDGEMAAKT

Vaste programmaonderdelen  

Het carnaval kent vele traditionele programmaonderdelen, waarvan er hier een paar worden uitgelicht.Het begint op vrijdag 9 februari met het opzetten van het Eileuvernest op de Grote Markt, precies om middernacht. Daarna barst het feest los. Carnaval eindigt met het neerhalen van de Eileuver op dinsdag 13 februari, en daar tussenin zijn er doorlopend evenementen en activiteiten op verschillende locaties in de binnenstad.

Na het oprichten van het Eileuvernest vrijdagnacht, en de sleuteloverdracht op zaterdagochtend, is er 's middags een carnavalsoptocht door de hele binnenstad. Zondagochtend wordt er een carnavalsdienst gehouden in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (De Peperbus), met daarna het traditionele Concour d’ Ouwehoer in de Tent van Sassendonk op het Grote Kerkplein, tijdens welke diverse buuts worden gegeven in het Zwolse dialect. Zondagmiddag is er in Zwolle altijd het kindercarnaval waarbij ook de ouders en grootouders volop aanwezig zijn om met de kleintjes te genieten. Maandagmorgen is Theater de Spiegel traditiegetrouw afgeladen met prachtig geklede Sassendonkers die genieten van een mooi concertprogramma. Maandagmiddag spelen kapellen en artiesten en dinsdagochtend is er het traditionele smartlappenfestival met ‘s middags de prins(es)-van-het-jaarverkiezing. Op de laatste dag van het carnaval gaat ook het Eileuvernest weer naar beneden en wordt de sleutel van de stad Zwolle teruggegeven aan het college van burgemeester en wethouders.  

Familie- en vriendentraditie

Voor flink wat Zwollenaren is carnaval een jaarlijks hoogtepunt. Het is vaak een vrienden- en familietraditie. De kleding wordt maanden tevoren uitgedacht en gemaakt of aangeschaft. Afspraken worden gemaakt en bij de baas wordt een paar dagen vrij gevraagd. Want carnaval, dat doe je vijf dagen lang natuurlijk. De cafés puilen uit met kleurrijke hossende gasten en de stad is bijna klokjerond bezet door verklede feestgangers in alle mogelijke kostuums. De drankjes kunnen betaald worden met de eigen carnavalsmunt: 't Muntien. Deze is verkrijgbaar bij de deelnemende cafés. Carnaval in Zwolle bestaat dankzij vele initiatieven van cafés en verenigingen, groepen en individuen. Het feest wordt ondersteund door Zwolle Fonds, waarin de Zwolse ondernemers in de binnenstad zijn verenigd.  

BEKIJK HIER HET PROGRAMMA

Partners Gastvrij Zwolle

Deel deze pagina